vrijdag 16 november 2012

Sociale taalvariatie: jongerentaal en sms-taal


112 IDU nx vn SMS-taal
Sociale taalvariatie: jongerentaal en sms-taal

Eije die mokke doa gecheckt? Kgoa ze peisk binnendoen tonight! Mo jist nog ne ki goe fjisten en zuppen. Gaje mee vetbak gaan fretten?

 IDU! DTMSTY?

Niets van begrepen? Geen paniek! Dit is jongeren en sms-taal in hun volle glorie. Om het belang en nut ervan te bepalen liet ik enkele jongeren tussen de twaalf en negentien jaar aan het woord, en dit is wat zij erover te zeggen hadden.

W8 & C


Jongerentaal

Nicolas Buysschaert is een jongen van achttien die afkomstig is uit Kortrijk, West-Vlaanderen. West Vlamingen staan bekend om hun dialect maar beschikken de jongeren er ook van een krachtig taaltje?

“Ik gebruik zelf jongerentaal en dit doe ik vooral onder invloed van mijn vrienden. We zeggen bijvoorbeeld knallen, binnendoen of binnendraaien als we willen zeggen dat we dat meisje zullen versieren. Qua sociolinguïstiek is het duidelijk dat bij langere klassen er meer dialect gesproken wordt dan in hogere sociale klassen.” 
Jacob Leysen is ook een jongen van vijftien die net als Nicolas afkomstig is uit Kortrijk. Ik merkte dat er veel gemeenschappelijke aspecten terugkeerden in deze twee interviews. De reden daarvoor is waarschijnlijk omdat jongerentaal afhankelijk is van de regio waar de jongere woont. Dat merk ik duidelijk nu ik in Gent lessen volg. Het jongerentaaltje dat ze hier spreken verschilt al enorm van de jongerentaal die ik spreek, en Gent en Kortrijk liggen maar een halfuurtje rijden uit elkaar.

“Ik gebruik jongeren taal uit gewente.” Toen ik Jacob vroeg of jongerentaal het algemeen Nederlands aantast, antwoorde hij heel enthousiast: “True story, veel debielen kunnen niet normaal praten, ook niet als het nodig is.” Jacob bevestig hiermee, onbewust,  zijn stelling.”

Marthe Claerhout is afkomstig uit Harelbeke, West-Vlaanderen. Harelbeke ligt net naast Kortrijk maar toch merken we hier al een verschil in jongerentaal. Marthe is zestien jaar oud.

“Ik gebruik een tussentaaltje en doe dit eigenlijk onbewust. Je neemt het denk ik over omdat de meeste van mijn vrienden het ook spreken. Jongerentaal en dialect liggen niet ver uit elkaar hier in Harelbeke. Als we iemand willen beledigen spreken we al snel van een oere of slette. Ik spreek het niet zoveel omdat ik al jaren toneel en dictie heb gevolgd dus het tussentaaltje is bij mij veel minder aanwezig dan bij de meeste van mijn vrienden. Volgens mij spreken jongeren hun eigen taaltje om zich te kunnen onderscheiden van leeftijdsgenoten maar vooral van volwassenen.”


Als laatste interviewde ik Verena V.M. Ook zij is afkomstig uit Harelbeke. Verena is de jongste van de vier. Ze is twaalf jaar oud maar toch merkte ik dat ze de jongerentaal al vaak gebruikte. Al merk je dat het over een ander soort taaltje gaat dan de achttien jarigen gebruikten. Dit komt vooral omdat Verena nog te jong is om uit te gaan en dus niet spreekt in haar jongerentaal over drinken en drugs en flirten.

“Ik denk niet dat jongerentaal het algemeen Nederlands van de jongeren schendt. Ik kan nog steeds zeer gemakkelijk de klik maken om in school over te schakelen naar algemeen Nederlands. Dit is ook nodig vind ik, omdat het nogal onbeleefd overkomt als je geen algemeen Nederlands spreekt tegen je leerkracht. Ik spreek mijn eigen taaltje niet omdat ik mij wil onderscheiden, maar gewoon omdat ik het heb overgenomen van vrienden en het nu een gewoonte geworden is.”

Sms-taal

Nicolas buysschaert sms’t veel met zijn vriendin. Als ik hem vraag of hij veel afkortingen gebruikt in zijn sms’en is zijn antwoord negatief.

“Ik typ meestal mijn zinnen in het algemeen Nederlands en gebruik misschien af en toe een afkorting maar mij zal je nooit xje, 2morrow enzovoort zien gebruiken. Door dat ik niet echt sms-taal gebruik raken mijn spellingskunsten er niet door beïnvloed. Ik denk wel dat mensen die veel sms-taal gebruiken meer kans hebben op spellingsfouten als ze eenmaal algemeen Nederlands moeten schrijven.”





Jacob Leysen daarentegen gebruikt wel vaak sms-taal.

“Ik merk wel dat ik soms op mijn toetsen schrijf zoals ik mijn sms’en typ. Dus het klopt wel dat sms-taal ons vermogen om perfect te spellen beïnvloed. En dat is wel spijtig, want daardoor heb ik al menige keren punten verloren op een test Nederlands.”

Verena V.M. is dan wel de jongste, ze moet niet onderdoen voor de andere op gebied van sms’en. Ze heeft nog maar net haar GSM, maar ze kan nu al niet meer stoppen met sms’en.

“Ik typ meestal in een tussentaaltje maar omdat ik altijd berichten stuur terwijl mijn GSM in de woordenboek modus staat, worden deze woorden omgevormd waardoor mijn sms’en bijna helemaal perfect Nederlands getypt zijn. Ik gebruik uiteraard wel smileys. Anders komen mijn sms’en niet over zoals ik het wil. Het enige probleem met die smileys is wanneer ik ze stuur naar mijn ouders of grootouders, dat ze die niet begrijpen. Mijn mama dacht de eerste keer dat ik mis typt had. Gelukkig gebruikt ze, ze zelf niet. Dat zou gênant zijn. Mijn spellingskunsten gaan er zeer zeker niet op achteruit, ik blijf nog steeds de spellingsqueen van dt-fouten. Ik verbeter iedereen die een dt-fout maakt op facebook. J

We kunnen dus stellen dat jongeren vinden dat hun sms-taaltje hun Algemeen Nederlands niet aantast. Ze gebruiken over het algemeen ook gewoon een tussentaaltje als ze een sms’je typen. Verder gebruiken ze allemaal wel een soort jongerentaal maar zelf zien ze het meer als een tussentaaltje. De jongeren vinden ook dat ze op school wel algemeen Nederlands moeten spreken tegen de leerkrachten. Met andere woorden: geen reden tot paniek. Ons algemeen Nederlands verkeerd toch niet in gevaar!

6 opmerkingen:

  1. De lay-out is goed opgebouwd. Het heeft een heel duidelijke structuur
    Bij samengestelde zinnen moet voor ‘’maar’’ meestal een komma. Dit is gemakkelijker om te lezen.

    Het is leerrijk en grappig tegelijk, want de keuze van de geïnterviewde zijn goed gevonden. Op deze manier ga je echt de leefwereld van jongeren gaan onderzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 1.Inhoud: goede inhoud, goede keuze van geïnterviewden
    2. Structuur: in orde
    3. Formulering: in orde
    4. Taal en spelling: onvoldoende
    4.1 jongeren en sms-taal; West Vlamingen ; antwoorde; achttien jarigen; Door dat ; Dus het klopt wel dat sms-taal ons vermogen om perfect te spellen beïnvloed.; moet niet onderdoen voor de andere ; GSM; woordenboek modus ; mis typt ; Ons algemeen Nederlands verkeerd toch niet in gevaar!
    4.2 foutieve zinsbouw: Qua sociolinguïstiek is het duidelijk dat bij langere klassen er meer dialect gesproken wordt dan in hogere sociale klassen.”; Gent en Kortrijk liggen maar een halfuurtje rijden uit elkaar.,. Al merk je dat het over een ander soort taaltje gaat dan de achttien jarigen gebruikten.
    4.3 Gelukkig gebruikt ze, ze zelf niet.
    foutief voorzetsel: in school; beschikken de jongeren er ook van een krachtig taaltje;
    5. Lay-out: verzorgd

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een interview dat zeker ook aanleunt bij onze leefwereld. Ik vind het alleen wat jammer dat je gekozen hebt voor vier personen uit West-Vlaanderen. Je krijgt nu enkel een beeld van die groep. Desalniettemin vind ik het idee om verschillende mensen te interviewen goed gevonden. Onze meeste schoolvrienden hebben maar één iemand, jij hebt er meteen vier.

    Zoals Thijs en mevrouw Strobbe reeds aanhaalden zijn er enkele zinnen die niet vlot lezen doordat de woordvolgorde niet steeds correct toegepast wordt.

    Al bij al een leuk interview. Goed werk, Maxime!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit interview is boeiend qua inhoud, maar de tekst leest soms niet vlot. De keuze van de geïnterviewden is goed gekozen, als was het misschien beter geweest om ook een andere invalshoek te bespreken. In conclusie dus een fijn interview.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben vooral fan van het begin. Het directe gebruik van sms-taal zet je onmiddellijk aan tot nadenken wat de betekenis ervan is. Ook het tussentiteltje van "W8 & C" vind ik leuk gevonden!

    Natuurlijk heb ik in dit interview wel een paar spellingsfoutjes opgemerkt. Probeer in het vervolg het interview voldoende na te lezen. Dan zou dit interview een leuke bron aan informatie zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke keuze geïnterviewden, ze brengen ludieke voorbeelden naar voren over hun leefwereld. Zeer verzorgde lay-out en interessante afbeeldingen die inspelen op het onderwerp.

    Zoals de voorgaande lezers heb ik hier en daar ook een klein foutje gezien en soms een vreemde zinsbouw. Algemeen was het een goed interview.

    BeantwoordenVerwijderen